Stacks Image 262210

Berättelser om kyrkor i Linköpings stift
lista / karta Vadstena kommun
Nässja kyrka

Berättelser om kyrkor
i Linköpings stift

lista
Nässja kyrka

Nässja kyrka är byggd av kalksten på 1100-talet. Kyrkans ålder vet man genom dendrokronologisk analys av kyrkans medeltida takstol, som till stora delar är bevarad.
Ingången var ursprungligen på södra sidan, där sedan ett vapenhus byggdes. Kyrkan behöll i stort detta utseende fram till slutet av 1600-talet, då en tid med stora förändringar av kyrkan inleddes. Eftersom klockstapeln befanns oduglig uppfördes de bland annat ett torn på kyrkan, där det nu hänger två klockor, storklockan omgjuten 1792 av Jonas Magnus Fries, Jönköping och lillklockan gjuten 1703 också i Jönköping.

År 1815 föreslogs att kyrkan skulle rivas och en ny kyrka byggas på sockengränsen, gemensamt för Örberga och Nässja.
Församlingsborna motsatte sig detta och de byggde på eget bevåg om kyrkan - utan bygglov och ritningar. Då offrades valven som ersattes av ett platt brädtak på samma höjd i kor och långhus. Sydportalen murades igen och ingång öppnades istället i väster, där nytt vapenhus uppfördes. Med dessa förändringar hade kyrkan fått sitt nuvarande utseende.

För att komma in i kyrkan kliver vi först på en trappsten som utgörs av en gravhäll.

Altartavlan som var en gåva från Vadstena klosterkyrka ommålades 1701, och är sedan 1934 placerad på en nytillverkad predella. Den har fragment av det medeltida måleriet bevarade.
Om tavlan finns skrivet: ”Altartaflan har under påwetiden stådt i Wadstena Kloster-kyrka, hwarifrån hon är hitförärad; och föreställer uti slät målning Herrans Nattwards Instiftelse.”

Dopfunten är daterad till tiden strax före mitten av 1200-talet, men fundamentet, som är av grå kalksten, är nytillverkat.

Predikstolen är enligt uppgift är tillverkad 1785 av en snickaremästare Linman.

År 1856 anskaffades ett mekaniskt positiv hos orgelbyggare Sven Nordström från Flisby. 1938 byggde orgeln om av David Petersson från Landsbro. Positivet restaureras 1977 av Reinhard Kohlus.
Ursprungligen var orgeln sannolikt ett trestämmigt positiv av hemorgeltyp, där den spelande själv kunde sköta bälgtrampan. Instrumentet har senare utökats. Blindpiporna i fasaden, hela pipverket och troligen också övriga delar verkar härröra från Nordströms första positiv.

På kyrkogården som ligger vackert på en höjd med utsikt bland annat över Vättern och bort till Vadstena, vittnar några gravvårdar om närheten till Vättern och koppling till sjöfart och fiske.
Stacks Image 262220