Stacks Image 262054

Berättelser om kyrkor i Linköpings stift
lista / karta Norrköpings kommun
Krokeks ödekyrkogård

Berättelser om kyrkor
i Linköpings stift

lista
Krokeks ödekyrkogård

Krokeks konvent kallades också Vårfruklostret, och tillhörde fransiksanerorden. var helgat åt jungfru Maria och omnämns första gången i bevarade dokument år 1440, men byggdes förmodligen tidigare.

Åtskilliga förnäma personer gynnade konventet, som riksråden Erik Holmsensson Rosenstråle, vars ene son vid namn Torbjörn blev broder i konventet i Krokek. Och bland annat begravdes Erik Karlsson Vasa här.

Men trots läget vid stora farvägen mellan Södermanland och Östergötland hade konventet aldrig någon större betydelse. Det ägde några få gårdar på ömse sidor om landskapsgränsen men munkarna bröt även kopparmalm och drev Svintuna kvarn.

Efter reformationen drogs konventet in till kronan. 1538 förlänades konventet till den avgångne biskopen i Strängnäs stift Magnus Sommar, som dog i Krokeks konvent omkring 1543.

Under 1500-talet byggdes ett kapell av klosterfogden Philip Mårtensson eftersom klosterkyrkan då var förfallen. Kapellet användes fram till slutet av 1500-talet då Gunillakyrkan byggdes, bekostad av Gunilla Bielke, som var änka till Johan III.

För på samma plats där konventet och kyrkan legat uppfördes i mitten av 1700-talet en tredje kyrka, kallad Kung Fredriks kyrka.
Det var biskop Andreas Rhyzelius som ritade kyrkan, och byggmästare Erland Lind från Norrköping ansvarade för bygget som stod klart 1747. Som byggnadsmaterial användes sten från klostermurarna. Det är alltså resterna av denna kyrka vi kan se idag.

Kyrkan förstördes i en brand den 28 april 1889 när gnistor antände taket. En ny sockenkyrka byggdes då i nygotisk stil cirka 6 kilometer söder om den gamla, närmare samhället och Bråviken.

År 2004 påbörjades en ny kartläggning av konventsområdet med bland annat markradarundersökningar, men eftersom arbetet skedde inne på en kyrkogård gick det inte att göra några större utgrävningar.

På den gamla kyrkogården som numera används som minneslund kan man bland annat hitta en gravsten över en gammal klockare:
"Här vid denna sten
hvilar sina ben
Klåkaren Hultsten.
Han gav sin själ
i Jesu hand år 1798.”