Stacks Image 262086

Berättelser om kyrkor i Linköpings stift
lista / karta Mjölby kommun
Harstad ödekyrkogård

Berättelser om kyrkor
i Linköpings stift

lista
Harstad ödekyrkogård

När man under första halvan av 1800-talet beslutade att bygga en ny gemensam kyrka i Väderstad revs de två gamla kyrkorna i Harstad och Väderstad.

Harstads kyrka byggdes troligen i slutet av 1100-talet. Den saknade från början liksom övriga dåtida kyrkor både sakristia och vapenhus.

Uppgifterna om kyrkans klockor är mycket knapphändiga. När biskopen i Linköping Petrus Benedicti på sin visitationsresa våren 1591 besökte Väderstad med annexet Harstad, skrev sekreteraren i visitationsboken: "Klocker i stapelen - 2".

Några av Harstads kyrkas inventarier flyttades över till den nya, gemensamma kyrkan. Bland dessa predikstolen som Magnus Gripensköld skänkt år 1675, men den degraderades och placerades i kyrkans tornkammare.
Dopfunten, som tillverkats av Michael Hacke i Skänninge och som kostat 30 daler, fick sin plats i koret i Väderstads nya kyrka, och där står den ännu.

Harstaborna sålde sin orgel till Malexanders kyrka, där den senare ersattes av en ny orgel.

Samtliga gravstenar flyttades också till den nya kyrkan, där de lades in i stora trappan vid ingången till vapenhuset. Numera är vårdarna borttagna därifrån och uppställda i kyrkogårdens nordöstra del .

På Harstads ödekyrkogård står några runstenar. En anteckning i en kyrkobok från 1680-talet omtalar den ena runstenen.
Där berättas att runstenen, vilken "stod till stängsel i kyrkogårdens västra stiglucka", restes på kyrkogården efter tillsägelse av riksantikvarien Johan Hadorph.”
Stenens runskrift berättar i översättning att ”Asgöta och Gudmund de reste detta minnesmärke efter Oddlög, som bodde i Haddestad. Han var en god bonde, dog uti Grekland.”

Den andra runstenen återfanns i mitten av 1970-talet efter att den hade fått tjänstgöra som lockhäll till en grav.