Stacks Image 262100

Berättelser om kyrkor i Linköpings stift
lista / karta Eksjö kommun
Ingatorps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Linköpings stift

lista
Ingatorps kyrka

Den föregående kyrkan i Ingatorp byggdes 1755 av byggmästare Petter Frimodig från Linköping, men förmodligen handlade det om en större ombyggnad av en kyrka som var byggd redan mot slutet av medeltiden.

Redan 1834 byggdes en ny kyrka i nyklassicistisk stil med långhus och ett smalare halvrunt kor bredvid den gamla, som revs 1838.
Man behöll dock det första tornet, men kyrkan skulle inte komma att bestå speciellt länge.
Klockan 8 på kvällen allhelgonadagen 1911 slog blixten ned i kyrktornet. Efter en timme hade kyrktornet rasat. En hel del av inredningen hade man hunnit rädda men kyrkklockorna hade fallit ned och smält i glödhögen.
Kyrkans murar och den del av tornet som bestod av sten stod dock kvar, och man planerade omgående för en återuppbyggnad. Som arkitekt anlitades Fredrik Falkenberg, och han lät skapa en kyrkan som anses vara ett av landets främsta exempel på jugendstilen, och som kunde återinvigas 1914.
Här återfinns en mängd element som karakteriserar den nordiska stilen, som till exempel skulpterade djurhuvuden, och ornament, främst i rött och blått. Arkitekten har även ritat altaruppsats, bänkinredning, läktare och orgelfasad.

Till entreprenör vid återuppbyggandet av kyrkan anlitades A & G Gustafsson i Mellby. Dekorationsmålningar invändigt utfördes efter arkitektens skisser av Yngve Lundström från Stockholm, som utförde arbeten i ett 150-tal svenska kyrkor. men även skapat en hel del profana arbeten. Bland dessa dekorationsmålningar i Grands festvåning, Berns franska sal och en monumentalmålning för Svenska handelsbanken i Karlstad. Han skapade även tapetmönster och designade bruksföremål. I tillägg till detta var han också teaterdekoratör.

Vid branden 1911 han man förutom en del av den fasta inredningen även räddat all lös inredning. Som bland annat triumfkrucifixet som är från 1400-talet, och som hänger i bågen mot koret.

Även det senmedeltida altarskåpet i långhuset är från en tidigare kyrka på platsen. Bredvid skåpet hänger en relief från senare delen av 1600-talet som visar Kristi uppståndelse.

Dopfunten av kalksten är i en stil som är typisk för Östergötland, troligen tillverkad i Skänninge eller Vadstena, och skänktes på 1600-talet till kyrkan av Gerhard von Schaar till Ryssebo och Svarnebro samt dennes hustru Anna Printzensköld. Gerhard von Schaar var en av fyra söner, varav två, förutom Gerhard även Carl fick sina vapen uppsatta i den gamla kyrkan i Ingatorp. En tredje broder, Gustav mötte ett annat öde. Han steglades och halshöggs 1652 efter att ha mördat sin far, också han med namnet Gerhard von Schaar.

Mariafiguren som finns på norra väggen är utförd av Eva Spångberg.

Orgeln byggdes av E A Setterquist i Örebro till den nya kyrkans invigning. Denna byggdes sedan om 1958, men återställdes i originalskick drygt trettio år senare.

I det 52 meter höga tornet hänger två klockor gjutna 1914, innehållande 869 kilo metall från de gamla klockorna som förstördes i branden. Den tredje klockan tillkom 1949.

1997 blev Ingatorps kyrka vald till Sveriges vackraste kyrka. Tävlingen "Kyrk-SM" anordnades av tidskriften "Året Runt".

En dendrokronologisk undersökning av tioendeboden på kyrkogården har fastslagit att furutimret i boden fällts någon g
ång mellan år 1219 och 1239, vilket gör Ingatorpsboden till Sveriges äldsta profana träbyggnad, följt av ett kyrkhärbre i Älvdalen som daterats vara från cirka 1285.
Enligt lokal tradition skulle boden ha varit den första kyrkan i Ingatorp, men det är knappast troligt. På väggarna inne i boden finns bland annat spår efter en inredning med sädesbingar - något som klart visar att boden från början varit tiondebod. Redan på 1200-talet hade varje socken skyldighet att uppföra en tioendebod som skulle användas till att förvara prästens naturalön, tiondet, alltså en tiondel av böndernas årliga produktion. Tiondes skulle också betala kyrkans underhåll och fattigvården, och dessutom skulle biskopen ha en del.
Stacks Image 262117