Stacks Image 262106

Berättelser om kyrkor i Linköpings stift
lista / karta Eksjö kommun
Kulla kapell

Berättelser om kyrkor
i Linköpings stift

lista
Kulla kapell

Eftersom det var lång väg för bygdens folk att ta sig till sockenkyrkan i Höreda önskade man i början av förra seklet att få bygga ett kapell.
Kapellet som invigdes 1927 blev snabbt en viktig samlingsplats för gudstjänster, symöten och kyrkliga förrättningar. Det blev också en populär vigselkyrka.
Vaktmästare bodde på övervåningen i kapellet. I kapellet fanns bland annat en altartavla skapad av Gunnar Wigh, och som var en kopia i mindre format av altartavlan som finns i Linköping domkyrka.

År 2000 sattes flera kyrkor i brand, bland annat Bäckaby gamla kyrka i Jönköping i slutet av april och Kulla kapell en månad senare. Spåren ledde så småningom till flera bandmedlemmar i ett black metal band. De erkände att de bränt ner kyrkorna, detta som - enligt dem själva - en hämnd för vad kristendomen gjort mot hedningarna.

Några dagar efter branden målare Ulla Nordin från Nässjö av resterna av kapellet. Hon kunde se ljuset komma in i kapellet och även se kors avteckna sig.

Församlingen beslutade direkt att bygga upp kapellet på nytt på den gamla grunden, och efter mindre än ett år var det dax för invigning. Den 13 maj 2001 firades den första gudstjänsten under ledning av biskop Martin Lind med 350 gudstjänstdeltagare.

Altartavlan är skapad av Eva Spångberg, som valde att kalla sig förkunnare i trä. Eva Spångberg som kom från Gamla Hjälmseryd utanför Sävsjö blev framröstad som den viktigaste kvinnan inom Svenska kyrkan under 1900-talet.
Här visar hon hur Jesus samlar människor från hela världen omkring sig: unga och gamla, friska och sjuka, kvinnor och män av olika hudfärg och nationaliteter.

Processionskorset skänktes av Kulla lilla syförening och är även den gjord av Eva Spångberg,

Predikstolen, dopljusstaken och dopfunten i svarvat trä, liksom broderiet från predikstolen, kommer från det gamla kapellet.
Predikstolen var sotskadat men kunde alltså återställas.
Broderiet kunde räddas eftersom man lagt ett linnekläde som skydd vid fönsterputsning dagen innan branden.

På predikstolen finns en snidat präst som skänktes till kapellet 2005 av Lars-Olof Wallett från Eksjö.

Dopfunten har en glasskål som är tillverkad av Tony Racov på Ekenäs glashytta.

På läktaren finns ett krucifix som vid branden försvann, men som till till rätta efter något år. Korset är svart och skadat efter branden.

Den nya orgeln skänktes av Höreda församling.

Ovanför orgeln hänger en ikon, målad av Ann_Margret Tufvesson i Eksjö, som hade en rysk ikon från Gruzinien i norra Ryssland som förebild, en så kallad ”Gruzins-kaja”, där det ryska ordet kaja betyder kvinna eller i ikonsammanhang madonna. Originalet målades på 1600-talet.

Sedan 1928 har KFUM i Nässjö anordnat morgongudstjänst på Kristi Himmelsfärds dag.
Stacks Image 262094