Stacks Image 262049

Berättelser om kyrkor i Linköpings stift
lista / karta Eksjö kommun
Bellö kyrka

Berättelser om kyrkor
i Linköpings stift

lista
Bellö kyrka

Det sägs att namnet Bellö kommer från det franska adjektivet bel, som betyder vacker! Det ska ha varit en fransk missionär som gav orten dess namn när kristendomen var ny här i Norden. Hur vida det är sant eller bara en skröna vet vi inte, men det är nog mer troligt att namnet kommer från sjön Bellen, som blivit omvandlat till Bellö.

Vi vet att det redan på 1200-talet fanns en stenkyrka här, som var orienterad i öst-västlig riktning. Vapenhuset låg ungefär där predikstolen finns idag och koret låg vid nuvarande sidoingången.
Man har återfunnit brädor prydda med målade blomsterslingor, som troligen är från den gamla kyrkans innertak. Dessa brädor finns numera insatta i tornets tak.

Vid den gamla kyrkan fanns tidigare en klockstapel, och ett av benen från den har använts som stöd för koret när den nuvarande kyrkan i Bellö byggdes på 1820-talet.

I sydvästra hörnet av kyrkogården står det före detta sockenmagasinet av rödmålat timmer - och i nordvästra hörnet står en före detta likbod, också denna av rödmålat timmer, och från 1700-talet.

Redan under 1750-talet hade man börjat planera för en ny kyrkobyggnad, och en beskrivning från 1803 berättar att man hade kört fram sten för uppförandet av en ny kyrka. Tre olika förslagsritningar till ny kyrkan togs fram 1815-1816 av Johan Wilhelm Gerss vid Överintendentsämbetet, två av dessa med anmärkningsvärt enbart överljusfönster på sidorna i långhuset. Detta liksom ett planerat absidkor med altarpredikstol kom inte heller till utförande.
Kyrkan uppfördes istället som en enskeppig salkyrka och invigdes våren 1828 av dåvarande biskopen doktor Marcus Wallenberg.

Altartavlan som föreställer Kristi törnekröning ska vara en kopia av en tavla som ursprungligen skapades för Sunds kyrka av Pehr Hörberg. Den är målad i mitten av 1800-talet av konstnären P M Kindberg i Vimmerby och ersatte då en liknande tavla av Johan Bäckström från 1822.

I kyrkan finns annars många inventarier från medeltiden.
Ett rökelsekar är troligen från 1200-talet. Och det medeltida krucifixet är utfört någon gång under andra halvan av 1300-talet av en Linköpingsverkstad, och som hänger ovanför dopfunten.

Dopfunten i mässing är från 1683, med en dopskål tillverkad av A W Borgh i Jönköping

På bordet framför ligger en Karl XII:s bibel från 1703.

I kyrkans ägo finns också ett antal mässhakar. Den röda mässhaken var tidigare deponerad i Jönköpings läns museum, och är ett utländskt arbete från 1400-talet.
Denna i violett silkessammet är från medeltidens slut, på 1500-talet. Den kompletterades i slutet av 1600-talet av Helena Larsdotter Lindelia i Eksjö - och kanske är det hon så givit kristus en så glad uppsyn.

Även orgeln i Bellö kyrka är historiskt intressant. Den tillverkades 1828 av orgelbyggaren Nils Ahlstrand i Norra Solberga, och det är den enda kvarvarande av de 15 orglar han byggde i Småland och Östergötland. Nils Ahlstrand hade på egen hand lärt sig bygga orglar, avlade aldrig examen och var därför egentligen inte behörig att bedriva verksamhet. Med eftersom det under 1800-talet rådde stor brist på orgelbyggare fick han tillstånd av domkapitlet att verka som orgelbyggare i Linköpings stift.
Orgeln byggdes om 1857 av Erik Nordström, samt 1928 av orgelbyggare David Petersson från Landsbro.
Vid en renovering av orgeln i slutet av 1960-talet försökte man återställa den flera gånger ombyggda orgeln till så ursprungligt skick som möjligt.

Till Bellö socken hör också legenden om Sankta Lucia, som inte ska förväxlas med det Italienska helgon som vi firar den 13 december varje år.
Den lokala Sankta Lucia var en kvinna som för mycket länge sedan blev mördad, och på platsen sprang det genast fram en offerkälla - säger legenden. I övrigt är detta lokala helgon tämligen okänd.
Stacks Image 262037